İNTERNET HAKKINDA VERİLMESİ GEREKEN UFAK BİLGİLER

İnternet hakkında bilmekte fayda olan başlıklar.



IP ADRESİ NEDİR ?



IP ( INTERNET PROTOCOL ADRESS)
internete ya da diğer herhangi bir bilgisayar ağına bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirlerine veri yollamak için kullandıkları adrestir. İnternet’e bağlanan her bilgisayara bir IP adresi atanır, diğer bilgisayarlar bu bilgisayara bu adres ile ulaşırlar. Yani iki farklı cihaz aynı yerel ağda olmasa dahi, IP adresi birbirleri ile iletişim imkânı sağlar.
IP-adresleri genellikle blok olarak bölgelere atandığı için, IP adresinden kullanıcının genel bilgilerine ulaşılabilir.
IP adresleri şu anda yaygın kullanımda olan IPv4 için 32 bit boyunda olup, noktalarla ayrılmış 4 adet 8 bitlik sayıyla gösterilirler. Örneğin: 192.167.10.5
Bir internet sayfası sunucusuna, ağ tarayıcısı IP adresi yazarak da bağlanılabilir; ancak bu rakamları yazmak pratik olmadığından IP adresine karşılık gelen bir alan adı sistemi kullanılmaktadır. İnternet Servis Sağlayıcılarında bulunan Alan Adı Sunucularından (DNS -Domain Name System) oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği bilgisini eşler ve kullanıcıları doğru adreslere yönlendirir. İnternet’te trafik Başlıca IP adreslerince sağlanmaktadır.

MAC ADRESİ NEDİR ?


MAC (Fiziksel) Adresi, ethernet gibi ortamlarda, ağ donanımını tanımlamaya yarar. Basitçe, bir bilgisayarın ethernet kartına üretici tarafından kodlanmış adres bilgileridir. 01-23-45-67-89-ab şeklinde gösterimi vardır.
Bir MAC adresinde ilk üç bit adres havuzunu dağıtan organizasyonu, sonraki beş bit ise üreticiyi temsil eder. Dolayısıyla, bir MAC adresinin ilk bitlerine bakılarak kartın hangi şirket tarafından üretildiği görülebilir.

Mac adresi ne işe yarar?

MAC adresi, bir bilgisayar ağında, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar. Örneğin, sizin bilgisayarınızda modeminizin ve ağ kartınızın kendine özel birer MAC adresleri vardır. MAC, 48 bit’lik bir adres olduğundan dolayı 248 = 281,474,976,710,656 değişik ağ kartını tanımlamak için kullanılabilir.

Bilgisayarın Mac Adresini Nasıl Öğreniriz?

-Başlat (Start) -> Aramayı Başlat (Start Search)kutusuna cmd yazılır ve Başlat menüsünde beliren cmd simgesi tıklanır.
-Açılan komut istemi penceresine ipconfig /all veya ipconfig -all yazılır ve Enter tuşuna basılır. Bu komut bilgisayardaki ağ adaptörlerinin (wireless, yerel ağ bağlantısı vb.) listelenmesini sağlayacaktır. Listede ilgili ethernet bağdaştırıcısının altında Fiziksel Adres (Physical Address) etiketli on iki haneli karakter dizisi o bağdaştırıcının MAC adresidir.

Mac adresi nasıl değiştirilir?

Uygulanacak adımlar ;
  1. Denetim masası / Ağ ve internet bağlantıları
  2. Ağ bağlantıları
  3. Geçerli bağlantınızın sağ tıklayıp özellikleri tıklıyoruz.
  4. Yapılandır
  5. Gelişmiş sekmesi
  6. Var olan mac adresinizi öğrenmek için Başlat/Çalıştır/cmd ekranında ipconfig /all yazıyoruz. Mac adresinizi not alın.
  7. Network Address tıklıyıp,
  8. 12 basamaklı Mac adresimizin bir harf veya rakamını dahi değiştirmek yeterlidir.Yeni numaramızı girerken araya (-) işareti yazmayalım resimdeki gibi yapalım.
  9. Tekrar Başlat/Çalıştır/cmd yazalım.Açılan pencerede ipconfig/all yazarak yeni Mac adresimizin değişip değişmediğini kontrol edelim.

LAN VE WAN

LOCAL AREA NETWORK (LAN topolojisi)

Birden fazla bilgisayarın oluşturmuş olduğu (lokal) en küçük bilgisayar ağlarına LAN denir. Günümüzdeki en hızlı network yapısıdır. İçerisinde bir veya birden fazla hub bulunur. LAN network u üzerindeki PC ler birbirleri ile yakındır ve 100 baseT UTP  kablo ile ağ kurulmuştur.

Wide Area Network ( WAN topolojisi)

Hız olarak LAN network lerden yavaş olmasına rağmen en az iki LAN ın router (yönlendirici) ile birleşmesi sonucu kurulan ağlara denir. Şehirler arası ve uzak mesafeler için tasarlanmış bir network yapısıdır.

ETHERNET PROTOKOLÜ

Ethernet, yerel ağlarda (LAN) kullanılan, Veri Çerçevesi (Data Frame) tabanlı bir ağ teknolojisidir. OSI ağ modelinin Veri Bağlantı Katmanı (MAC) üzerinden, ağ erişimi yoluyla bir dizi kablolama ve sinyalleşme standardı ve ortak bir adresleme formatı tanımlar.

Ethernet, IEEE 802.3 olarak standartlaştırılmıştır. IEEE, ABD’de bulunan Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü’dür ve bilişim ile ilgili çeşitli standartları belirler.
Yerel ağların tamamında cihazlar arası iletişim için Ethernet Protokolü kullanılır.
Çeşitli Ethernet Protokolleri mevcuttur.
Ethernet protokolü, çerçeve birimi, boyutu, zamanlama ve kodlama gibi, ağ üzerinden gerçekleşen iletişimin birçok öğesini tanımlar.

WİFİ NEDİR ?

Wi-fi:”Wireles Fidelity” kelimelerinin kısaltması olup kablosuz bağlılık veya kablosuz bağlantı anlamına gelir.Wi-Fi ürünlerin kablosuz bağlantı sağlayabildiğini gösteren bir uyumluluk göstergesidir ve IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g ve IEEE 802.11n standartlarına göre belirlenir.

Wi-Fi dizüstü bilgisayarlar, PDAlar ve diğer taşınabilir cihazların yakınlarındaki kablosuz erişim noktaları aracılığıyla yerel alan ağına bağlanabilmesini sağlar. Bağlantı, kablosuz erişim noktaları ve cihazın ortak desteklediği, IEEE 802.11 protokolüne bağlı olarak 2.4 GHz veya 5 GHz radyo frekansında gerçekleştirilir. Veri, CSMA/CA (Carrier sense multiple access with collision avoidance) protokolüne uygun gönderilip alınır ve böylece paketlerin iletimi sırasında hata oluşması sorunu çözülür.

TCP/IP NEDİR ?

Kullanım olarak iki katmanlı bir haberleşme protokolüdür. Üst katman TCP (TRANSFER CONTROLL PROTOCOL) verinin iletimden önce paketlere ayrılmasını ve alıcıda bu paketlerin yeniden düzgün bir şekilde birleştirilmesini sağlar. Alt katmanı IP ise ,  iletilen paketlerin istenilen ağ adresine yönlendirilmesini kontrol eder.

İlk olarak 80 li yıllar da Amerika Savunma Bakanlığı tarafından OSI tabanlı sistemlere alternatif olarak geliştirilmiştir.

TCP/IP Protokol Yapısı

  • Uygulama Katmanı(Application Layer) : Farklı sunucular üzerindeki süreç ve uygulamalar arasında olan iletişimi sağlar.
  • Taşıma Katmanı(Host to host or Transport Layer) : Noktadan noktaya veri akışını sağlar.
  • İnternet Katmanı : Router lar ile birbirine bağlanmış ağlar boyunca verinin kaynaktan hedefe yönlendirilmesini sağlar.
  • Ağ Erişim Katmanı : Uç sistem ile alt ağ arasındaki lojik arabirime ilişkin katmandır.
  • Fiziksel Katman : İletişim ortamının karakteristik özelliklerini,sinyalleşme hızını ve kodlama şemasını belirler.
  1. İnternet protokol takımı ağ modeli ve internet ve benzeri ağlar için kullanılan bir iletişim protokolleri kümesidir.
  2. TCP/IP de veri biçimlendirilmiş şekilde nasıl olması gerektiği belirterek uçtan uca bağlantı sağlar.
  3. TCP/IP modeli ve ilgili protokoller Internet Engineering Task Force (IETF) tarafından korunur.

DHCP SERVER NEDİR?


DHCP Dynamic host Configuration Protocol kelimelerinin kısaltmasından oluşmuştur.Türkçe anlamıysa Dinamik İstemci Ayarlama Protokolü’dür.
Ağdaki bilgisayarlara belirlediğiniz ip havuzundaki ip’leri otomatik olarak bilgisayarlara atamanıza yarar. Günümüz ağları çokça bilgisayardan oluşmakta. 100, 200, hatta 1000 bilgisayarlı networkler bile bulunmakta bu ağlar uzaktan bakıldığında yönetimi çok zor olduğu düşünülmektedir.
Peki işin gerçeği öylemi? Örneğin 1000 bilgisayarlı bir yapıda her bilgisayara gidip tek tek ip atamanız çok uzun bir zamanınızı alacaktır aynı şekilde bu bilgisayarlarının hangilerinin ip adresleri alıp almadıklarının kontrolüde oldukça zor olacaktır. Bu noktada Dhcp, sistem yöneticisinin imdadına yetişiyor.

Dhcp’nin avantajları nelerdir?

1. Ip adresleri merkezi yoldan dağıtılır.
2. Cihazlar arası Ip çakışmaları engellenir.
3. Cihazları tek tek dolaşıp elle Ip vermektense otomatik olarak dağıtır bu sayede sistem yönetici’sinin iş yükünü hafifletir.

Dhcp’nin bileşenleri nelerdir?

Scope (kapsam): network ortamındaki istemcilere verilecek Ip adresi aralığı ve kiralama süresi gibi bilgileri içerir.
SuperScope (üst kapsam): SuperScope aynı fiziksel network’te bulunan birden çok mantıksal Ip Network’ünü desteklerken kullanılabilecek kapsamların yönetimsel gruplandırmasıdır.
Exclusion Range (dışlama aralığı): Kapsamdaki Ip aralığı içinden başka bir Ip aralığını dışlamak için kullanılır.Dışlama aralığındaki Ip adresleri network’teki hiç bir bilgisayara atanmaz.
Address Range (adres aralığı): Dhcp kapsamında otomatik olarak Ip atanabilecek Ip adresleri havuzudur.
Lease (kiralama): Dhcp sunucusu tarafından belirlenen ve istemci bilgisayarın kendisi için atanan Ip adreslerini kullanabileceği süredir.Default gelen süre : 8 gün’dür.
Reservation(rezervasyon): Dhcp sunucusu tarafından kalıcı bir Ip adresi atanmak istendiği zaman rezervasyon işlemi kullanılır. Rezervasyon cihaz’ın her zaman aynı Ip adresi almasını sağlar.
Scope Options: Ip adresi ve SubnetMask değerinin dışındaki TCP/IP yapılandırma bilgisidir.Network’teki Router veya Dns server’ın bilgileri gibi.
Dhcp relay agent: Kendi segmentinde Dhcp sunucusu bulunmayan istemcilerin Ip almasını sağlar.

ROUTER NEDİR?


Route yön router da yönlendirici demektir. Bir ağ aktif donanımı olarak da router yönlendirme işlemi yapmaktadır. Ağdaki bilgisayarların yönlerini bulmalarına klavuzluk eder. Bir başka deyişle ağdaki ip paketlerini bir networkten başka bir networke taşımaya yarayan cihazlara router denmektedir. Yönlendirme için OSI (Open Systems Interconnection) yedi katman modelinin üçüncüsü olan ağ katmanı kullanılır. Bir router’ın amacı gelen ağ paketlerini incelemektir. Paketlerin,ağdan geçmesi için en iyi yolu belirler ve switch’ten porta tam doğru bir şekilde gitmelerini sağlar. Router’lar büyük ağlarda trafiği düzenleyen en önemli aygıtlardır.
Router’lar hangi bileşenlerden oluşurlar
ROM
RAM
MOTHERBOARD
CPU

SWİTCH NEDİR?


Switch’ler (yani anahtarlar) ortamı collission (yani çakışma) domain’lerine ayıran ve ikinci layer’da (yani katman) iş yapan cihazlardır. Üzerlerinde yer alan MAC Adres Table’ları (CAM Table) aracılığı ile ağ içerisinde cihazlar arasında unicast iletişim sağlarlar.
Switch’leri yeni bir network’te kullanmak istediğinizde, üzerlerinde bulunan yapılandırma bilgisini silmeniz gerekir. Eğer switch daha önce herhangibir network’te kullanılmadıysa üzerinde herhangi bir konfigürasyon bilgisi de bulunmayacaktır.
Switch’lerde açma ve kapama düğmeleri yoktur. Güç kablosu takıldığı anda switch açılır.
Switch üzerindeki ilk konfigürasyonu yapmak için konsol kablosu ile switch’e COM portundan bağlanmak gerekir. Bunu yapmamızın nedeni switch’in henüz uzaktan bağlanabileceğimiz bir ip adresinin olmamasıdır.
Switch’ler ve router’lar boot işlemleri sırasında üzerlerinde bulunan ışıklar vasıtasıyla boot işlemi hakkında bilgi verirler. Bu ışıklara LED denir.
Cisco switch’ler üzerinde system(SYST) ve redundant power suply (RPS) denilen iki adet sistem ile ilgili LED bulunur. Bunların dışında switch mode’larını belirlemek için bir mode butonu ve bu butonun etki ettiği LED’ler bulunur.

HUB NEDİR?

Hub, aldığı sinyalleri tekrar eden basit bir cihazdır.Birden fazla cihazı örneğin bilgisayar, yazıcı, tarayıcı, ip kamera gibi cihazların birbirleriyle haberleşmesinin sağlan cihazlardır. Hublar, switchlere göre aptal cihazlar olarak tabir edilirler çünkü Hublar hangi bilgisayarların kendisine bağlı olduğunu bilmez. Kaynak veya hedef bilgisayara ait bir network işletimi gerçekleştirmez yani hub aynı anda hem veri gönderimi ve veri alımı yapamaz kendisini de switch’den ayıran farklardan biri de budur. Bir diğer farkı ise hem karmaşık olmayışı, hem de ucuz olmasıdır. Ucuz olması hub’ın çok tercih edilme sebeplerinden biridir. Ağda bir veri bir bilgisayara gönderilecekse Hub’lar bu veriyi tüm bilgisayarlara gönderirler veriyi alacak olan bilgisayar veri kendisine gönderilip gönderilmediğini kontrol eder eğer kendisine gönderilmişse veriyi alır. Bu işlem ağdaki trafiği artırır.Evlerde küçük ağlar kurmak için ucuz ve ideal yöntemlerden biridir. Utp kablolar ile cihazlar hub’a bağlanabilirler.

NSLOOKUP KOMUTU


Nslookup Komutu Dns Serverin Düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol etmek için kullanılır.
Bu komut nasıl çalışır bunun için Win + R tuşları ile birlikte basılır  Çalıştır komutuna cmd yazarak dos penceresini açmış oluruz.
Açılan bu Dos penceresine Nslookup yazılarak entere basılır.

HTTPS NEDİR?


HTTPS ( Secure Hypertext Transfer Protocol,  (güvenli hiper metin aktarım iletişim kuralı) hiper metin aktarım iletişim kuralının (HTTP) güvenli ağ protokolü ile birleştirilmiş olanıdır. Klasik HTTP protokolüne SSL protokolünün eklenmesi ile elde edilir.
İnternette sunucular ve son kullanıcılar arasında bilgilerin “başkaları tarafından” okunamayacak şekilde nasıl aktarılacağına dair kurallar ve yöntemleri düzenleyen bir sistemdir. Özellikle internet üzerinden yürütülen bankacılık işlemleri için banka siteleriyle bağlantı kurulduğunda ya da kredi kartıyla ödeme yapılan sistemlerde kredi kartı bilgileriniz doğrulanırken, tarayıcınızdaki adres çubuğunun başında “http” yerine “https” yazdığını görürsünüz. Başında “https” yazılan adreslerle bağlantı kurduğunuzda, bilgiler sadece karşı taraf ve sizin tarafınızdan okunabilecek şekilde şifrelenir. http ile yapılan bilgi alışverişinde ise bir şifreleme yoktur, başka kişiler de sizin aldığınız ve verdiğiniz bilgilere ulaşabilir. https, bilgi güvenliği gereken zamanlarda uygulanan bir güvenli iletişim protokolüdür.

SUNUCU (SERVER) NEDİR?

Sunucu (söylemeye alışık olduğumz şekliyle: Server), herhangi bir ağ üzerinde bir programı veya bir bilgiyi farklı kullanıcılara/sistemlere paylaştıran/dağıtan donanım veya yazılıma verilen genel isimdir. Burada temel nokta, sunucuların bir bilgisayar ağına bağlı olması.

Donanımsal olarak sunucuların, sorunsuz çalışmak üzere inşaa edilmiş, güvenilir, çoklu kullanıcıya hizmet eden bilgisayar sistem(ler)i olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin, PC Labs’ın bulunduğu bilgisayar sistemi bir sunucudur ve bu bilgiler Internet aracılığı ile siteyi ziyaret edenlere bilgiler dağıtılır/paylaşılır. Bilgisayar sunucularının yanında, yazılım sunucuları da mevcut. Örneğin, MySQL Server bir veritabanı sunucu yazılımıdır ve bunu bir sunucuya yüklediğimiz zaman bu sunucuya genellikle database server (veritabanı sunucusu) deriz.

CLİENT NEDİR?

Bir ağ üzerinde, sunucu bilgisayarlardan hizmet alan kullanıcı bilgisayarlarıdır. Bilgiye erişim yetkileri sunucu tarafından belirlenir.

PROXY NEDİR?

Proxy, ya da Türkçe adıyla vekil sunucu, internete erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Bu durumda, örneğin bir ağ sayfasına erişim sırasında doğrudan bağlantı yerine:
  • Tarayıcı vekil sunucuya bağlanır ve hangi sayfayı istediğini söyler
  • Vekil sunucu gerekiyorsa o sayfaya bağlanır ve içeriği alır
  • Vekil sunucu tarayıcıya içeriği gönderir
Bilgisayar ağlarında,bir vekil sunucu diğer sunuculardan kaynakları isteyen istemcilerin talepleri için bir aracı olarak davranan sunucudur. Bir istemci vekil sunucuya bağlanır, bazı servisler ister,örneğin bir dosya,bağlantı,ağ sayfası veya farklı bir sunucudan uygun diğer kaynaklar gibi ve vekil sunucusu, kolaylaştırmak ve karmaşıklığını kontrol etmek için bir yol olarak talebi değerlendirir. Bugün birçok vekil, ağ vekilleridir.
Vekil sunucu,internete erişim sırasında ara makine olarak kullanılan makinedır. İnternete erişim sırasında vekil görevi görürler. İnternete erişim sırasında direkt bağlantı yerine bu tür bağlantılar üzerinden bağlanılır ve ana bağlantıyı isteyen makine geçici olarak kimliğini gizleyebilir. Çünkü internete bu makinalar üzerinden bağlanıldığından karşı tarafın, bağlanan makineyi değil üzerindeki vekil sunucuyu görecektir. Bu tür makineler son zamanlarda özellikle hackerlar tarafından kimlik gizlemek için pek tercih edilmiyor. Daha çok ülke kısıtlaması olan sitelere giremeyen kullanıcıların bu yöntemi kullanrak internete girebilmesi gibi. 
Bu teknoloji fazladan hız, kontrol, güvenlik, gizlilik ve asgari erişim gibi birçok farklı avantaj da sağlar. Proxy hizmetini genelde internet servis sağlayıcılar, şirketler ve büyük ağlar (kampüs ağları gibi) tarafından kullanılır.

FİREWALL NEDİR?







Firewall (Internet Güvenlik Sistemi), Internet üzerinden bağlanan kişilerin, bir sisteme girişini kısıtlayan/yasaklayan ve genellikle bir Internet gateway servisi (ana Internet bağlantısını sağlayan servis) olarak çalışan bir bilgisayar ve üzerindeki yazılıma verilen genel addır. Firewall sistemleri, bu engelleme işini, sadece daha önceden kendisinde tanımlanmış bazı domain lere erişim yetkisi (telnet,ftp, http vb.) vererek yaparlar. Günümüzde, Internet Servisi veren makinalar oldukça sofistike Firewall sistemleri ile donanmıştırlar.
Sahip olduğu özellikler;
Dahiliye Karşı ve Dış Hücumlar Güvenliğini Sağlamak(Secures Against Internal and External Attacks)
Bilgisayarı Fırsatçılara Karşı Gizlemek ve Taramak(Stealths Your P.C. Against Opportunistic Port Scans)
Kötü Niyetli İnternet Erişimlerini ve Truva Yazılımlarını Engellemek(Blocks Internet Access to Malicious Trojan Programs)
Hırsızlığa Karşı Kişisel Verilerinizi Korumak (Safeguards Your Personal Data Against Theft)
Bilgisayar ve Ağ İçin Tam-Son Nokta Güvenliği Sağlamak (Delivers Total End-Point Security For P.C. and Net)
[#] Uygulama İzleme Sistemi (Application Monitor)
[#] Bileşenleri Gözleme Sistemi (Component Monitor)
[#] Ağ İzleme Sistemi (Network Monitor)
[#] Uygulama Davranış Analizi (Application Behaviour Analysis)

PİNG NEDİR?


Ping süresi, bilgisayarınız ile karşıdaki sunucu arasında bir veri paketinin iletilmesi esnasında geçen süredir. Örneğin Battlefield 3 oynuyorsunuz ve Ping’iniz 50. Bu demektir ki, bilgisayarınızdan çıkan bir paket, BF3 sunucusuna 50 milisaniyede ulaşıyor.
Biraz daha somutlaştırmak gerekirse oyunda bir mermi sıktınız. Bilgisayarınız bu işlemi bir veriye dönüştürür ve sunucuya yollar. Veri sunucuya gidene kadar geçen sürede (örneğin 50ms) rakibiniz hala yerinde ise o mermiyi yer. Ama geçen süre uzarsa mermileriniz sürekli rakibin arkasına denk gelir ve isabet etmez.
Sunucu size ne kadar uzak ise, bu süre de o kadar artmaktadır. Örneğin Türkiyedeki sunuculara 30ms ile bağlanırsınız. Ama Almanya’daki bir sunucuya bağlanmak istediğinizde mesafe arttığı için bu süre 60ms gibi seviyelere çıkar.
Kullandığınız bağlantı tipinin ping’e etkisi büyüktür. Örneğin en kötü ping değeri 3G’de görülmektedir. Zira paketler daha ilk başta kablosuz gittiği için baz istasyonuna ulaşana kadar gecikmeye uğrar. Aynı sunucuya 3G ile yaptığımız bağlantı 53 ms gecikme ile gerçekleşirken ADSL ile yaptığımız bağlantı 13ms ile gerçekleşmektedir.
Ping konusunda en iyi performansı fiberoptik bağlantı sunmaktadır. Fiberoptik bağlantıda, veriler gerçek anlamda ışık hızına yakın bir hızda taşındığı için ping değerleri inanılmaz derecede düşük olmaktadır. Örneğin ADSL’de 50ms ile bağlanılan sunucuya fiberoptik ile 1~5ms gecikme ile bağlanmak mümkündür.
DNS sunucu da ping’i etkileyen bir etkendir. Eğer oyun oynuyorsanız Google DNS veya Open DNS gibi DNS sunucularını kullanmak ping sürenizi artıracaktır. Oyuna gireceğiniz zaman bu DNS adreslerini silip varsayılan DNS sunucularını kullanmanız faydanıza olacaktır. DNS sunucularını sildiğinizde bilgisayarınız otomatik olarak Türk Telekom’un ülkemizde yer alan DNS sunucularını kullanmaya başlayacaktır. Bu, ping sürenizi duruma göre 15ms kadar iyileştirecektir.
Kablosuz ağ yerine kablolu ağ kullanmak da ping’i olumlu etkileyen bir durumdur. Oyuncuların kablolu bağlantıyı tercih etmesi gerekir.
Yanlış bilinen konular!

Yanlış! Bilgisayarınızın hızının ping ile uzaktan yakından hiç bir alakası yoktur. Ping tamamen internet bağlantınızı ilgilendiren bir konudur.

Yanlış! Internet bağlantı hızınızın ping ile pek alakası yoktur. ADSL kullanıyorsanız 2 Mbit ile de, 10 Mbit ile de aynı ping değerini alırsınız. Ancak bağlantı tipiniz ping’i etkiler. Örneğin fiberde ping değerleri daha iyidir.

Yanlış! Modemlerin hepsi aşağı yukarı benzer performans ve özelliklere sahiptir. Modeminizi değiştirmek ping’i iyileştirmez.


KAYNAK:
https://furkaniris.wordpress.com/2016/11/26/internet-hakkinda-her-sey/
https://furkaniris.wordpress.com/2016/11/26/internet-hakkinda-her-sey/

Yorumlar