DGS SINAVINA GİRMEM İÇİN MEZUN OLMAM ŞART MI ? | SINAV HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR



DGS SINAVI NEDİR?



Wikipedia tanımı girmeyeceğim arkadaşlar ve konuları uzun uzun anlatmayacağım sakin olun,

DGS, yani dikey geçiş sınavı; ön lisans mezunu adayların, okullarını tamamlayıp bu sınava girip yeterli puanı aldıktan sonra bölümlerini lisans seviyesine tamamlamasıdır.

60 Matematik

60 Türkçe

120 dakikadan ibaret bir sınavdır

Sıkça sorulan sorular;


1) Dgs sınavına girmem için mezun olmam şart mı ?

Sınava girmek için mezuniyet şartı aranmıyor,ön lisans öğrencisi yada mezunu olmanız yeterli, yani tabikide girebilirsiniz. Fakat sınavlar Temmuz ayında yapılıyor ve açıklanması tercihi derken okul kayıtları Eylül ayında başlıyor. Yani kayıt gününe kadar diplomanızı almış olun.

2) Sadece stajım kaldı Dgs sınavına girebilir miyim?

Örneğin, haziran ayında okulunuz bitmiş, tüm dersleri vermiş ve sadece stajınız kalmıştır. Tabiki de girebilirsiniz. İlk madde de dediğim gibi sınava girmenize hiçbir unsur mani değil sınavı kazandığınızda diplomanızı götürmeniz isteniyor, yani okul kayıtları eylül ayında olduğunu düşünürsek, bu eylül ayına kadar stajınızı yapabilir ve diplomanızı almak için bekleyebilirsiniz.

3)Alttan dersim kaldı, Dgs sınavına girebilir miyim?

Sınava girebilirsiniz, fakat tercih yapamazsınız veya okul kazanamazsınız. Ön lisans bölümünden mezun olmanız gerekiyor yeni üniversiteye kayıt yaptırmanız için.

Fakat,

Alttan dersi olan veya stajını yapamamış arkadaşlarımız şartlı kayıt yaptırma hakkı vardır. Okuldan okula değişir bu kural.1 dersiniz kalmıştır örneğin Uludağ Üniversitesi ile görüşürsünüz bölüm başkanlığı size bu dersi muaf sayabiliriz yada burada alabilirsiniz gibi yanıt verebilir. Böyle bir mucize olursa kazanırsınız. Fakat çoğu üniversite bu kararı bile vermez. Size tavsiyem ön lisans diplomanızı alıp yeni okula başlamak.

4)Tek dersim kaldı Dgs sınavına girebilir miyim?

Tabiki sınava girebilirsiniz, fakat diploma şartı devam ediyor. Eğer maksimum 2 dersiniz kaldı ise yani mezun olmanız o maksimum 2 derse bağlı ise üniversitelerde TEK DERS SINAVI adı verilen Haziran yada Eylül aylarında mezun olabilecek öğrencilere hak tanılır. O sınava girerek mezun olma şansı yaratabilirsiniz.

5)Sayısal bölümden giriyorsam sözel çözmek zorunda mıyım?

Sınavda sadece 0,5 net kuralı var.Her iki alandan da en az 0,5 net  yapma zorunluluğunuz var. Örneğin 50 net matematik yaparsınız fakat 0,25 net Türkçeniz yada 0 net Türkçe gelirse puanınız hesaplanmaz.

6)Sayısal bölümden giriyorum sadece Türkçe çözsem olur mu?

İstediğinizi çözebilirsiniz fakat puan hesaplanması bakımından, eğer aday sayısaldan giriyorsa matematik sorularından daha fazla yüzde gelir. Örneğin aday sayısal ise, her matematik doğru cevaplarından 5 puan geliyorsa Türkçe için her doğrusundan 1 puan geliyordur.




Her türlü sorularınız içi,

afgulcay@gmail.com














Yorumlar