NADİR YETİŞEN DEVECİ ARMUDU MEYVESİ.(YİYEN CENNETE GİTMİYOR SAKİN OLUN)

DEVECİ ARMUDU NEDİR?NADİR BÖLGELERDE YETİŞEN MEYVENİN SIRLARI NELERDİR?





Türkiye'ye 35 - 40 yıl kadar önce, Samsunlu girişimci Lütfü Deveci tarafından geliştirilmiş. 'Deveci armudu' adı da Lütfi Deveci'den kalma. 
Görüntüsü, iriliği ve lezzeti ile tüm diğer armut çeşitlerinden farklı. Lezzetli ve çok sulu bir armut. İrice, tanesinin ortalama ağırlığı 200 - 350 gram. Bugüne kadar rastlanan en irisi, 2 kilo 867 gram olarak literatüre girmiş
Her yerde yetişmiyor
Çok da verimli. Yetişkin bir santa - maria ağacı, yılda 200 - 300 kilo armut verirken, Deveci ağacı 350 - 400 kiloya kadar çıkabiliyor. Bir dönüm araziye 40 Deveci armudu dikiliyor. Yetişkin bir bahçeden ağaç başına 150 kilodan dönüme 6 ton armut alınıyor. 


Deveci, maalesef her yerde yetişmiyor, yetişse de belirgin özelliklerini ortaya çıkaramıyor. Deveci armudu bahçelerinde en iyi sonuçlar, Samsun ve Bursa ovalarında alınıyor. Ekim ayında hasat ediliyor ve 7 ay depolama ömrü olduğu için çok makbul sayılıyor. Bahçede dalında, sebze - meyve hal'inde veya manav reyonunda her zaman için en yüksek fiyatla satılan bir armut çeşidi. İstanbul İncirli semtinde Snoppy marketteki Frenk armudu 1,75 tl, Ankara armudu 1,75tl, Deveci armudu 3,25 tl bin lira. Bu yıl Deveci armudunun kilosu 700 - 800 tl idi. Yani bir dönüm deveci armudu bu yıl ortalama 4 - 5 milyar liraya satıldı.

BURSA(GÜRSU)-KESTEL(SERME)

Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip Gürsu ovasında yetiştirilen deveci armutları göz dolduruyor.Ayrıca Kestel ilçesine ait Serme köyünde de üretimi gerçekleşmektedir. Armutların bir tanesinin ağırlığı 1 ile 1,5 kiloya kadar çıkıyor. Bu devasa armutların bir tanesi 4 kişiye yetiyor.Türkiye’nin en verimli tarım arazileri Gürsu ve Kestel-Serme de. Biz bu toprakları ömrümüz yettiğince korumaya çalışacağız. Bu bereketli topraklarda meyveler yetişiyor. Bu meyveleri Türkiye’nin her bölgesine gönderiyoruz. Hatta dünya ülkelerine de gidiyor. Gürsu ve Serme armudunu bir marka yapacağız. Gürsu’da 22 bin dekar armut bahçemiz var. Yılda 90 bin armut üretiyoruz. Bu armudun bir bölümü yurt içine, bir bölümü ise yurt dışına sevk ediliyor.



 KESTEL-SERME KÖYÜ


 KESTEL -SERME KÖYÜ



ÇANAKKALE-AYVACIK


Lezzeti, dayanıklılığı ve büyüklüğüyle ün yapan deveci armudu Çanakkale'de üreticilerin yüzünü güldürüyor. Ayvacık'ta 5 yıldır bu cins armut yetiştiren İlhan Gürel'in bahçesindeki bir armut 1 kilo 320 gram ağırlığa ulaştı.

Bu yıl ağaçlarından ilk mahsulü aldığını belirten Gürel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İlk mahsulde bu kadar büyüklüğe ulaşmak çok zor" dedi.

Gürel, bin ağaçtan 12,5 ton ürün hasat ettiğini ifade ederek, "Bu yıl oldukça verimli geçti. Sulamayı 10 günde bir gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl 800, 900 gramlık armutlar yetiştirdik. Bu yıl ki verimlerde 1 kilo 320 gramlık ağırlığa ulaştık" diye konuştu.

Ürünü kendisine ait markette satışa sunan Gürel, 1 kilo 320 gramlık armudu görenlerin "kavun mu?" diye sorduklarını belirterek, "Ben de bu kadar büyüklükteki armudu ilk defa görüyorum. Kendim üretmesem inanmazdım" ifadesini kullandı.


DEVECİNİN FAYDALARI


Günde 3-4 tane armut yemek birçok sağlık sorununa iyi gelir.Yüksek tansiyonu olanlara çok faydalıdır. Ayrıca armut A vitamini yönünden oldukça zengin bir meyve olan armut böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar ve idrarı bollaştırır. Bu yüzden böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur. Hamile bayanlarda mide bulantısız ve kusmaları azaltır. Bunun yanında sinirleri yatıştırıcı zihinsel yorgunluğu azaltıcı özelliği vardır.



ARMUT 
• Kalp-damar sağlığı, alçak kan basıncı ve fiziksel performansa iyi gelen vitaminleri barrındırır. 
• Yüksek tansiyonu olanlar ve böbreklerinde sorun yaşayanlar için faydalıdır, 
• Kansızlığa ve kabızlığa iyi gelir; 

  • Kabız olduğunuz zaman yiyeceğimiz bir adet armut, kabızlığa çözüm getirir
  • Sinir sistemini kuvvetlendirir
  • Susuzluk problemini yok eder
  • Özellikle öğrencilerin armut tüketmesi halinde, ders çalışmaktan yorulan zihinlerini dinlendirir
  • Hamilelik döneminde baz gösteren kusmaları engeller
  • Romatizma hastalarına, mafsal kireçlenmesi hastalığı olanlara armut tedavi edici etki gösterir
  • Madensel tuz açısından son derece zengin olan armut, vücudunuzun ihtiyacı olan tuzlu karşılar.
  • Sindirim sisteminizi kuvvetlendirir
  • Armut kalp çarpıntısını gidererek kalbinizi kuvvetlendirir
  • Nezle veya grip oldunuz zaman bu hastalıkları çabuk atlatmanız sağlar
  • Çok sinirli insanların armut tükettikleri zaman daha sakin bir yapıya kavuştukları görülür





KAYNAK:

VİKİPEDİ

HÜRRİYET

Yorumlar

Yorum Gönder