EXCEL ÖĞRENİYORUM DERS-1-2

EXCEL-2


Merhaba arkadaşlar,Hadi hemen programımızı açıp inceleyelim


Microsoft office uygulamaların da alışık olduğumuz gibi bizi gayet zengin bir şablon menüsü bekliyor. Amacımıza uygun olanı rahatlıkla seçip işlem yapabiliriz. Bizim için ilk seçenek yeterli olacaktır.



Açılan pencere bakıldığında çok yabancı değil. Sanki bir word belgesi havasında. Yukarıda ki menüler den sayfa düzeni, yazı karakterleri, büyüklüğü, rengi vs ayarları yapabiliyoruz.
Excel anlamamız için ufak ufak örnekler vereceğim ve yeri geldiğin de örnekler içinde özelliklerden de bahsedeceğim. 

SIĞDIRMA


Rastgele bir hücreye tıklayarak istediğimizi yazdık. Fakat başta tıkladığımız hücre içine yazdık sığmadı ve taştı. Ne yapmalıyız ?



Sığdırmak istediğimiz kadar hücreyi seçiyoruz ve sağ tık ile HÜCRE BİÇİMLENDİR seçeneğine tıklıyoruz.



Açılan pencere de hücreleri birleştir seçeneğine tıklıyoruz. Excel belgemize özgünlük katmak için hemen sağ tarafta gördüğünüz metin yönü seçeneğinden istediğiniz açıyı verebilirsiniz. Aynı şekilde yan sekmelerden dolgu rengi, yazı rengi, yazı boyutu vs işlemleri de yapabilirsiniz.
YAZDIRMA


Rastgele bir metin oluşturdum ve çıktı almak istiyorum. CTRL+P kısayolu ile yazdırma menüsüne giriyoruz.



Açılan sayfa da ayrıntılı bir şekilde çıktımızı ölçeklendiriyor ve çıktı alıyoruz. Sayfa boyutu, ölçeklendirme, kenar boşlukları, yazıcı seçeneği vs ayarları kolaylıkla yapabiliyoruz.


TOPLAMA 



Söylemeye gerek yok bunlardan en bilineni toplama dır🙂
Toplama işlemi yapmak için hücrelere rastgele sayılar yazdım. Toplama işlemi için, işlem yapacağımız hücrenin içine =topla yazmamız yeterli olacaktır. Yazdıktan sonra toplamak istediğimiz hücreleri aralarına artı koyarak seçiyoruz ve enter tuşuna basıyoruz. Seçmiş olduğumuz hücre de işlemimiz gerçekleşiyor. 
Excel in güzel bir çok yanı var. Örneğin haftanın günlerini yazmak istiyorsunuz. Her hücreye tek tek mi yazacaksınız ? Tabi ki hayır. Yazmak istediğiniz günü yazdıktan sonra sağ alt köşeden hücreyi istediğiniz yöne doğru sürüklediğiniz de diğer günler de otomatikman çıkacak. Resim de gördüğünüz gibi.


 PARÇA AL



Bizim okul numaramız örneğin 221680009
16 sayısı üniversiteye giriş yılımız dır.
Bu işlemi yapabilmek için =PARÇAAL komutunu yazıyoruz ve devamında okul numarasının içinde olduğu hücreyi seçiyoruz.
Noktalı virgül koyarak 3 yazıyoruz. Peki neden?
3 yazmamızın nedeni okula giriş tarihi 3. rakamdan başladığı için.
Devamında noktalı virgül koyarak 2 yazıyoruz.
2 rakamı da 3.rakamın devamında 2 rakam seç anlamında dır ve enter tuşuna basıyoruz.
Tam istediğimiz gibi. Birden çok okul numarası yazdıysak aynı haftanın günleri gibi hücreyi sağ alt köşeden aşağı doğru çekiyoruz ve aynı komut tüm okul numaralarında uygulanır.

Yorumlar