3d Parametrik Olan ve Olmayan Çizim Programları ve Farkları



Merhaba arkadaşlar uzun bir ara tatil döneminden sonra okulumda 2.döneme başlamış durumdayız.Bu dönem tekrar ders özetlerini ve öğrendiklerimi blog halinde yazmaya devam edeceğim.

PARAMETRİK TASARIM NEDİR?

Hepimizin bildiği tanım vardır fakat tam olarak tanımı ise;

Parametrik tasarım bilgi ve değişkenlerden oluşan bir hesap çizelgesini ve şartları, senaryoları, etki ve tepkilerden oluşan eylemleri içeren bir tasarım setinin tümünü oluşturuyor. Bu model potansiyelleri bir araya getiren bir arayüz oluştururken, tasarım da uzlaşan kuralları belirler. Metin ise, üçboyutlu modellemelerden ve maketlerden oluşur ve genelde bilgisayar teknolojileri kullanılır. 


Parametrik tasarımda; özellikler, bağımlılıklar, ilişkiler, kontrol noktaları, süreç tasarımın bir parçası olmadan önce sürecin stratejileri, etkileşimin sonucunda ortaya çıkan ilişkili ve beklenmedik sonuçlar bulunur.


Parametrik 3d Çizim Programları

Piyasada kullanılan birçok bu konu ile ilgili çizim programı mevcut fakat biz en popüler olanları görelim.





Parametrik programların fark edilir yönü, belirli ölçüler ile çizilen programlardır. Örneğin belirli ölçülerde bir cisim tasarlamak istiyorsunuz. Orta da belli bir ölçü var. Bu parametrik olayının ta kendisidir.

Düzlem,kenar,uç nokta,yüzey bu tarz çizim teknikleri tam da bu program içindir.

Gelinde bu programlar tarafından çizilen örneklere beraber bakalım.





Parametrik Olmayan Programlar

Parametrik olmayan 3d çizim programlarında ise kullanım amacı daha çok hayal ürünü,çizgi film ve animasyon karakterleri ve modellemelerden oluşur.Farkı nedir bunların derseniz,tamamen proje olarak belli ölçüler tarafından çalışmak yerine tamamen hayal gücünüz ile çalışırsınız.Yani programlar hayal gücünüze hizmet eder. 



Şaşırılacak en büyük yanı ise çoğu reklam resimleri bunlarla tasarlanır gerçeğinden esinlenerek.Örnek vermek gerekirse araba almak istediğiniz zaman katalog bakarken gördüğünüz arabalar büyük bir kısmı çizimden oluşur.

Gelinde örnekleri inceleyelim,






Yorumlar