Cad,Cam,Cae Nedir?

CAD NEDİR?


Cad( Computer aided design) bilgisayar destekli tasarım anlamına gelmektedir.

Mühendislik tasarım için kullanılan CAD yazılımları bulunmaktadır En bilenenleri CATİA , Solidworks , AutoCAD , Inventor , Unigraphics , NetCAD , ArchiCAD gibi yazılımlardır. Bunun yanında görsel tasarımcıların daha çok tercih ettiği 3D Studio Max , Maya , Blender gibi programları olarak görüyor olsam da kamuoyunda CAD programı denildiğinde ilk bahsettiğim mühendislik yazılımları akla geliyor .



CAM NEDİR?

CAM( Computer Aided Manufacturing) Bilgisayar destekli üretim demektir.

Daha yaygın bir şekilde CNC Tezgahları için kod üreten üreten yazılımlara CAM denir. ERP yazılımları da CAM  yazılımı sayılabilir. Çünkü üretim , talaşlı imalattan ibaret değildir. Ve bir proje CAD  yazılımıyla tasarlanırken  özellikle de montaj resimlerinde ürün ağacı kavramı  karşımıza çıkmaktadır. Ve başarılı bir tasarımda montajı oluşturan tüm parçaların malzeme bilgilerine kadar girilmiş olması gerekir. Bu sayede tüm üretim için gerekli olan malzemeleri , operasyonları , gerilme analizlerini ve parça listesini görmek mümkün hale gelmektedir.


CAE NEDİR?

 CAE( Computer Aided EngineeringBilgisayar Destekli Mühendislik anlamına gelmektedir.

Cad yazılımlarıyla geliştirilen tasarımlar üretebilirlik ve işlevsellik hakkında bilgi vermelerine rağmen , gerçek çalışma koşullarında maruz kalacağı ısıl etkiler , statik ve dinamik yükler hakkında bilgi vermezler. Bu dış etkenler gerçek dünyanın taklit edilmesiyle oluşturulabilirse tasarımın performansını tahmin edebilmemizi sağlar. 



Yorumlar